Nieuws

Exloo, even een dag terug in de tijd.


Zondag 23 juli heeft het publiek kunnen ervaren hoe het werken en leven vroeger in een Drents dorp ging. Het was een tentoonstelling en workshop tegelijk. Het Folklorefestvial Op de Kloeten had veel te bieden voor alle leeftijden.
In Exloo zag men deze dag jong en oud lopen in Drentse klederdrachten. Op het festivalterrein werd op deze wijze het leven en werken in een oud Drents dorp in beeld gebracht. Op het land werd druk geoogst. De paarden trokken de ploegen. Met de tractor en het bijbehorende materiaal werd het koren gemaaid. Stoere mannen demonstreerden hoe met vroeger op en bij een dorsmachine moest werken.
Alleen al de geur van de hout gestookte oven wekte veel belangstelling van het publiek. De bakker schoof menig brood de oven in. Wanneer deze heerlijk doorgebakken en nog warm uit de oven kwam werd dit uitgedeeld aan de liefhebbers.
De spinsters, karnsters en wasvrouwen hadden niet te klagen over de belangstelling. De aardappelboer reed met een bakfiets rond om zijn aardappelen te verkopen.
De Schaopndansers uit Exloo waren uiteraard ook aanwezig. De hele dag was het mogelijk om een ritje te maken met een kleine stoomlocomotief. Als de kinderen niet in het schoolklasje zaten waren ze de spelletjes van vroeger aan het uitproberen, zoals, tollen, hoepelen en steltlopen. Op een leuke manier gaven de ambachtslieden tijdens het demonstreren uitleg over hun beroepen. Oude tractoren en auto's stonden tentoongesteld op het festivalterrein. Bij de gezellige zomerfair, met uiteenlopende producten, was het druk. Op het gezellige horecaplein werden menig hapje en drankje geconsumeerd. De Naoberzangers uit Nieuw-Amsterdam zongen er lustig op los. De Musicalgroep Odoorn, bekend van Het Andere Achterhuis en De Opgejaagden, hebben laten horen dat ze een mooi en gevarieerd repertoire kunnen zingen. De sfeer was de hele dag fantastisch. Het publiek, Dorpsbelangen Exloo en al haar vrijwilligers kunnen daarom terugzien op een mooi Folklorefestival.

______________________________________________________Harm Jan Martens uit Tweede Exloërmond kampioen schaapscheren
Jan de Graaf uit Borger kampioen wolspinnen


______________________________________________________
58ste Schaapscheerdersfeest succesvol verlopen.

Op zaterdag 3 juni stond Exloo weer in het teken van het Schaapscheerdersfeest. Na een spannende wedstrijd werd de uit Tweede Exloërmond afkomstige Harm Jan Martens de nieuwe kampioen bij het schapenscheren Op de tweede plaats eindigde Ronald Mones , uit Odoorn.
Bij het open Drentse kampioenschap wolspinnen won de enige manlijke deelnemer aan dit kampioenschap,Jan de Graaf uit Borger . Op de tweede plaats eindigde Ineke Duursma, de kampioen van vorig jaar. ______________________________________________________